Esta setmana «Descobrint els nostres racons» visita Algemessí

1690
David García Sebastiá » 19 de mayo, 2022

Seguim viatge pel nostre territori, hui ens aguarda una terra fecunda que s’extén desde el secà fins a la marjal. Una vila on les tradicions conformen la seua identitat, d’incomparable patrimoni cultural i entorn natural privilegiat.

A la zona de les terres de secà trovem les antigues cases de camp rodejades de frutals i taronjers ubicades a l’antic senyoriu de Cotes que ens parlen de la tradició agraria d’Algemessi.

Travessant el terme passem del secà al arrossars, a les terres de marjal que s’allarguen fins a la vora de l’Albufera. Ací ens sorprén la Llacuna del Samaruc, un ullal mantingut amb cura i estima com a espai paisatgistic singular on habita rica fauna i flora d’humidal destacant l’habitant més volgut i que dona Iloc a Ja Llacuna, el nostre estimat peixet autòcton: El samaruc.

La ruta que porta a la lacuna té el seu punt d’eixida a un dels centres neuràlgics d’Algemessí: un tresor de cultura on habita la història del poble: El Museu Valencià de la Festa.

El Museu és un recorregut extraordinari per la Festa de la Mare de Deu de la Salut. Una festa que que es remunta al segle XIII Patrimoni de la Humanitat i senya d’identitat d’Algemessí.

Processons, balls, músiques, torres humanes, tots els veins del poble se vinculen a la Festa, un sentiment que se transmet de generació en generació.

Amés de la Festa, el Museu alberga un espai per a la seua reconeguda setmana de bous amb una mostra dels seus singulars cadafals, una sala on la magnífica obra del gran escultor Leonardo Borrás llueix amb llum pròpia i altres espais dedicats a la moda i la
indumentaria.

L’edifici que alberga el Museu es una altra joia, un antic Convent reinaixentista a la porta del qual encetem la nostra visita Ens en anem d’Algemessí amb l’emprenta de la seua bona gent al cor, hem gaudit d’amistat i germanor i per descontat deixe extraordinari arròs amb anguila i carabassa. Ha sigut una jornada memorable, apenes un tast de tot el que vos ofereix esta terra: Algemessí vos espera de braços oberts.

Tots els divendres a les 22.30 hores Descobrint els nostres racons amb Ximo Rovira.